Durfkapitaal
In de vierde aflevering van onze podcast Ket Ghet behandelen we de vraag “Hoe ga je opzoek naar geld voor je onderneming?”
Beluister

Een blog over geld, laten we meteen goed beginnen!

Money, money, money, it’s so funny, in a rich man’s world …

Starten met ABBA … cliché, we know! Maar het is een noodzakelijk cliché, want jawel: when we talk business we talk money.

 

Host Anjo Wychuyse zit aan tafel met Gunther Ghysels van GetDriven, Marie Van den Broeck van My Add On en Vincent Declercq van Volta Ventures.

Centen: hoe kom je eraan, wat moet je ervoor doen, maar belangrijkste van allemaal: wat kan je ermee bereiken … spannend!

 

DE ECHTE VERHALEN

 

We beginnen bij Marie Van den Broeck, oprichtster van My Add On. Het bedrijf dat sinds 2017 rolstoelen en looprekjes pimpt en gebruiksvriendelijker maakt door middel van universele add-ons. Marie is een ambitieuze en straffe onderneemster met een business in opmars.    

Ze zag corona als opportuniteit om aan haar bedrijf te werken en stelde zo een 20-20-20 doel op.

 

Dat tweede gast is Gunther Ghysels, bedenker van Get Driven, een chauffeursplatform waarbij ze jouw wagen rijden. Ze zetten als het ware reistijd om in werktijd, en zo verdien je eigenlijk geld terwijl je op de baan bent.

Daarnaast geven ze ook een oplossing voor het veelvoud aan macromobiliteit (verplaatsingen van +100km), waardoor momenteel enkel de trein hun concurrent is.

 

Tot slot komen we bij Vincent Declercq, associate bij Volta Ventures. Dit geeft ons de unieke kans om het verhaal van de andere kant te zien. Volta Ventures is een organisatie die investeert in early stage start-ups uit de digitale sector.

 

LET’S TALK MONEY

 Voor we er helemaal invliegen, eerst even een andere moneytalk.

Durfkapitaal, wat is dat precies? Kort en krachtig, het is kapitaal dat gebruikt wordt om ondernemingen met “hoge risico’s” (zoals sommige start-ups) te financieren.

Om een business te laten draaien heb je kapitaal nodig. De eerste reflex is, hoe meer hoe beter … pas hier mee op! Kapitaal wil ook zeggen: verantwoordelijkheden en je moet vooral zorgen dat je niet te hard op de gaspedaal gaat duwen.

“Ik heb vroeger niet de easy way willen kiezen net omdat het een gigantisch leerproces is, je moet elke euro omdraaien maar beseft dan ook wel waaraan je die geeft.”

Wanneer je begint zonder kapitaal ga je exact weten waar je geld aan geeft en hoeveel je eraan geeft. Je zal elke euro zien passeren en, geloof het of niet, maar het is zeer belangrijk dat je dit organisch groeiproces doorloopt.

“Met extern kapitaal geef je een stukje van je bedrijf af om snelheid te kunnen kopen.”

Beginnen zonder kapitaal gaat traag, maar het is ook een belangrijk begin. Na een tijdje beginnen de klanten toe te stromen en moet je je service, product, ... aan iedereen kunnen aanbieden, op dat moment is een groter kapitaal dus key.

Een heel belangrijke tip die Marie wil meegeven: contacteer het innovatiecentrum VLAIO. Dit is een overheidsinstelling die enorm veel informatie heeft die je vooruit kan helpen. Daarnaast kreeg ze steeds antwoord binnen de 24 uur, op eender welke vraag over ondernemen. Ze weten ook maar al te goed waar je overal doorheen moet, je hoeft de hulp soms niet te ver te zoeken.

 

WHAT’S THE PLAN STAN?

Het gevreesde woord: een financieel plan.

Een volledig uitgeschreven plan in een map, op kladblaadjes of toch een whiteboard? De ondernemers die bij Anjo te gast waren wisten ons het volgende te zeggen. Whatever floats your boat, je runt jouw business hoe jij het wil. Zorg gewoon dat je een doel voor ogen hebt en dat je dit haalbaar maakt. Stay on top of things op jouw manier.

 

Is een boekhouder aannemen een must?

“Er zijn heel veel organisaties, zelfs grote boekhoudbedrijven die inzetten op starters. Wan als ze een starter vooruithelpen en die groeit serieus dan hebben ze dat ook wel mee.”

Een goeie boekhouder is een meerwaarde! Facts are facts, maar er zijn veel instanties die experimenteren met tarieven die betaalbaar zijn voor starters.

DURF te onderhandelen over tarieven, termijnen of andere voorwaarden en laat je gewoon zeer goed informeren.

Een investering in een goede boekhouder gaat zichzelf dan alleen maar terugverdienen.  

En wat doe je dan met het geld als het er is? Steevast: investeren in het team.

“Alleen in een bedrijf staan, geeft je het gevoel dat je heel snel kan gaan, maar dat is eigenlijk niet zo want je moet heel veel moeilijke en zware beslissingen maken als ondernemer. Dat is niet altijd gemakkelijk soms hangt daar heel veel van af.”

Alleen kan je soms lang blijven twijfelen alvorens je een keuze durft te maken, met meer mensen heb je meer meningen en dus ook meer feedback. Een boekhouder kan hier ook een belangrijke rol in spelen, maar ook de uitbreiding van je team kan hier van belang zijn… 

De drie gasten wisten nog veel interessante en persoonlijke tips te geven. Traditiegewijs behandelt Anjo ook de rubriek“Ket Ghet met”: in deze aflevering over loondruk, miserie met leveranciers en talentenstroom naar start-ups. Ga dus zeker luisteren naar de podcast voor een heerlijke portie brainfood.

 

Stay tuned en vergeet niet: heb je vragen, drop ze in onze postbus!

Gelijkaardige
posts
Coach in de kijker - Evy Declercq
Maak kennis met Evy, onze businesscoach bij VIVES hogeschool
September 12, 2022
26
September 12, 2022
September
Bekijk
Coach in de kijker - Karolien Plancke
Karolien is businesscoach bij zowel VIVES hogeschool als op KU Leuven campus KULAK!
September 4, 2022
26
September 4, 2022
September
Bekijk
Talent in de kijker - Robin Devisscher
“Ondernemen doe je niet alleen, je moet praten met anderen. Concullega’s zijn geen concurrentie. Je leert vooral uit de samenwerkingen.”
July 1, 2022
09
July 1, 2022
June
Bekijk